Szolgáltatások

Portfólió építés

Nincs tökéletes befektetés, de van tökéletes portfólió.

A legtöbb ember a tökéletes befektetést keresi, hiába… Olyan befektetés ugyanis, ami kimagasló hozammal bír, mindezt rövid idő alatt produkálja, s emellett teljesen biztonságos; természetesen csak a mesében létezik.

Első lépésként tudnia kell, hogy magasabb hozam általában magasabb kockázat vállalásával érhető csak el. A cél pedig az, hogy a lehető legmagasabb hozamot érje el a lehető legkisebb kockázatvállalás mellett.

A második alapszabály a diverzfikáció, amiről egy pillanatra sem szabad megfeledkeznie: hogy a befektetéseket illetően ne „egy lóra tegyen”, mert az vagy bejön vagy nem… Egy másik hasonlattal élve nem érdemes az összes tojást egy kosárba tenni, mert ha leesik a kosár, akkor az összes tojás összetörik. Egy jól átgondolt portfólióval ez a veszély elkerülhető!

A harmadik tényező az előzőekből következik: a hatékony portfólió kialakításához különböző eszközosztályú elemeket szükséges választania, mert az egyes eszközosztályok hozama és kockázata egymáshoz képest eltérően mozog. Vagyis nincs tökéletes befektetési termék, csak optimális portfólió, ami a személyes céloknak megfelelően vegyíti az eltérő kockázatú és eltérő hozamú elemeket.

Ha mindhárom szabályt betartja, akkor egy olyan optimális portfóliót alakíthat ki magának, mely különböző eszközosztályú elemeket tartalmaz eltérő arányokban. Az elemek optimális arányának meghatározásakor célszerű az un. fedezeti stratégiát is alkalmazni, mely szerint a különböző elemek hozamai olyan mintákat kövessenek, hogy az egyik árfolyamesése idején a másik éppen nyereséget érjen el (pl. általában ellentétesen mozog az arany árfolyama a feltörekvő piaci részvényalapokéval). A Nobel-díjas Harry Markowitz mutatta ki matematikai eszközökkel, hogy hogyan lehet a legnagyobb hozamot a – hozzá tartozó – legkisebb kockázat mellett elérni (Markowitz-görbe).

Szakembereink segítenek abban, hogy egy – minden szempontból – optimális portfóliót építsen fel, s ezáltal biztonságosabban érje el pénzügyi céljait!

Próbálja ki kötöttségek nélkül a szolgáltatást, s győződjön meg előnyeiről a gyakorlatban Ön is!